Zoom’un kurucusu ve CEO’su olan Eric Yuan, pandemi döneminde şirketlerinin gelirini dörde katladı. Kar oranını yüzde 90 arttırdı ve bütün bunlarla birlikte Eric Yuan dünyanın en zengin 100 kişisinden birisi oldu.
Son açıklanan rakamlara göre bir yılı geride bıraktığımız pandemi döneminde Zoom, gelirini dörde katladı. Kar oranını yüzde 90 arttırdı. Nisan ayında halka arz edilen şirketin hisse senetleri bu dönemde büyük artış gösterdi ve yüzde 450’nin üzerinde bir kazanç elde etti. Bununla da birlikte aşı üreticisi Nio, Moderna ve Tesla ile birlikte bu dönemde Zoom yılın en iyi hisse senetleri arasına girdi. Üstelik bunu yaparken diğer bütün teknoloji firmalarından pozitif biçimde ayrışarak başarıya imza attı.
Üstelik Zoom o kadar kısa süre içerisinde bir yükseliş kaydetti ki daha yılın ilk 3-4 ayında milyarlarca dolarlık piyasa değerine ulaşmayı başardı dünyanın en değerli 7 havayolu şirketi dahi Zoom’Un piyasa değerinin gerisinde kalarak hüsran yaşadı.
Eric Yuan En Zengin 100 Kişi İçerisine Girdi
FactSet verilerine Zoom’un hisseleri yaklaşık 17 milyar dolar civarında bulunuyor. Cisco’nun 2007 yılında satın almış olduğu Webex görüntülü arama yazılımı üzerine çalışan Zoom’un kurucu CEO’su Eric Yuan, zaten Covid-19 salgınından önce de milyarderler arasında yer alıyordu. Fakat şu an dünyanın en zengin 100 kişisinden birisi konumuna yükseldi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel çapta pandemi ilan etmesinin üzerinden bir yıl geçti. Yaklaşık bir yıldır tüm dünyada insanlar hala okullarda, iş yerlerinde, restoranlarda, stadyumlarda ve diğer toplu kullanım alanlarında bir araya gelemiyor. Sosyalleşme geleneksel manada çok büyük sekteye uğradı. 2020 yılında bu yerlerde yapılamayan toplanmaların çoğu online ortamlarda yapıldı ve toplantılar başta olmak üzere online video bağlantılarıyla gerçekleştirildi. Bu toplantılara aracılık eden en popüler telefon ve çevrimiçi sohbet hizmetleri sağlayan uygulamalardan birisi de Zoom oldu.
Zoom Nasıl Başarıyı Yakaladı?
Aslında dünya genelinde dev teknoloji şirketleri tarafından geliştirilen çeşitli video konferans uygulamaları mevcuttu. Oysa Zoom güçlü teknoloji şirketlerinin birisi tarafından geliştirilen bir yazılım değildi. Buna rağmen Zoom çok fazla rağbet gördü. Bunun en büyük nedeni Zoom’un altyapısının böyle bir duruma diğerlerinden çok daha hazır yakalanmış olması oldu. Diğer taraftan yazılım, ilk andan itibaren çok hızlı, başarıyla iyileştirildi. Bütün bunlar da Google, Facebook, Cisco, Microsoft gibi dev şirketlerin önüne geçmesini sağladı.